Bestuurslid of toezichthouder kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld door WBTR

Ben je bestuurslid of toezichthouder van een vereniging of stichting? Let dan op, want per 1 juli treedt de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) in werking. En die brengt best wat veranderingen met zich mee.

De wet is bedoeld om het bestuur op verenigingen en stichtingen te verbeteren. De grootste verandering zit ’m in de aansprakelijkheidsstelling. Nu is het nog zo dat stichtingen en verenigingen bij wanbestuur, zoals een incorrecte boekhouding, als organisatie aansprakelijk zijn. Maar door de WBTR kunnen bestuursleden of toezichthouders ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Zeker bij financiële sancties kan dit grote gevolgen hebben voor je persoonlijke leven.

Wat de wet nog meer inhoudt

De wet stelt ook nieuwe eisen aan de taken, bevoegdheden en verplichtingen van bestuursleden en toezichthouders. Zo moeten stichtingen en verenigingen bijvoorbeeld duidelijk vastleggen hoe zij omgaan met situaties waarin er tijdelijk geen bestuurslid of toezichthouder is. En heeft een bestuurslid persoonlijke belangen die in strijd kunnen zijn met die van de organisatie? Dan mag diegene niet deelnemen aan de besluitvorming. Ook moet de manier van besluitvorming in deze situaties duidelijk zijn vastgelegd.

Handige site

Het mag duidelijk zijn: je organisatie goed voorbereiden op de WBTR is absoluut geen overbodige luxe. Gelukkig is dit niet moeilijk, het vergt alleen wat tijd. Op de website WBTR.nl, opgezet door koepelorganisaties, vind je hiervoor een eenvoudig stappenplan. De website is ook handig als je meer wil weten over de WBTR zelf.

Goed verzekerd

Terug naar de hoofdelijke aansprakelijkheidsstelling. Wil je jezelf hiervoor verzekeren? Dan is de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering een goede optie. Neem hiervoor contact met ons op via e-mailadres zakelijk@bovemij.nl of bel naar 024 751 21 31.

Aanbevolen artikelen

16-04-2024
Verzuimnavigator: ontdek de nieuwe opzet van het Stappenplan
12-04-2024
Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
05-04-2024
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.