Alternative

Ik wil plexiglas plaatsen in mijn (les)auto. Mag dat?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van tussenschotten, plexiglas en andere oplossingen. Dit geldt zowel voor rijscholen, als voor autobedrijven waarvan klanten hiernaar vragen. Alles om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden.

Wij krijgen regelmatig vragen van klanten of zij dit soort oplossingen mogen inbouwen in hun voertuigen, of ze dan nog steeds goed verzekerd zijn. Het korte antwoord is dat dit mag, maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Zorg ervoor dat het zicht niet belemmerd wordt

Omdat er inmiddels tal van oplossingen zijn bedacht, is het voor ons onmogelijk om elk systeem (plexiglas, tussenschot, etc.) afzonderlijk te beoordelen. Wel zijn er een aantal algemene voorwaarden waaraan deze beschermingsmiddelen moeten voldoen. Zo moet er altijd worden voldaan aan de ‘Regeling tot uitvoering de hoofdstukken III en VI van de Wegenverkeerswet 1994’ (Regeling voertuigen), artikel 5.2.42 voor personenauto’s en artikel 5.3.42 voor bedrijfsauto’s.

In de Regeling Voertuigen staat het volgende:

“De voorruit en de naast de bestuurderszitplaats aanwezige zijruiten van personenauto’s/ bedrijfsauto’s mogen niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.”

Dekking op de autoverzekering

Als aan de volgende voorwaarden is voldaan, dan zien wij geen belemmering voor de dekking op onze autoverzekeringen:

  1. Bij het plaatsen van bijvoorbeeld een spatscherm mag zowel het uitzicht door de voorruit als de aanwezige zijruiten naast de bestuurderszitplaats niet belemmerd worden. Dit betekent dat er voor de schermen zoveel mogelijk helder, doorzichtige materialen gebruikt moeten worden.
  2. Een scherm mag de werking van bijvoorbeeld airbags niet beïnvloeden.
  3. Er mogen geen scherpe uitstekende delen zijn, zoals bijvoorbeeld scherpe randen aan plexiglas, aluminium profielen en schroeven of bouten, die de kans op (letsel-)schade vergroten.

Tot slot adviseren we iedereen rekening te houden met bovengenoemde zaken en vooral je gezond verstand te gebruiken. Het kan zijn dat andere verzekeraars andere criteria hanteren.

Update: RDW heeft de regels inmiddels aangescherpt. De meest actuele informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Terug naar Samen vooruit!

Of stel je vraag via....
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.

Roy
Accountmedewerker