Zonnepanelen plaatsen? Hier moet je aan denken

Elke ondernemer denkt er wel eens over na: zonnepanelen plaatsen op het bedrijfspand. Je bespaart op de energiekosten én werkt mee aan een duurzamere wereld. Maar er kleven ook risico’s aan deze duurzame opwekkers. Bekijk daarom 
eerst deze checklist. 

 
Als verzekeraar kunnen we je van waardevol advies voorzien als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen. Informeer ons daarom vóóraf over je plannen, en niet pas achteraf. Er zijn namelijk een hoop dingen waar je aan moet denken voordat 
deze schone energieopwekkers veilig op je dak staan. Dit zijn de vijf belangrijkste: 

1.       Kan je dak het aan? 

Het klinkt misschien logisch, maar lang niet iedereen stelt zichzelf deze belangrijke vraag. Er komt namelijk behoorlijk wat extra 
gewicht op je dak terecht. Zo’n installatie bestaat onder meer uit panelen, een dragende constructie, ballast, kabels én kabelgoten. Bovendien zorgen weersomstandigheden als regen en wind voor extra druk. Met een constructieberekening weet je direct of het dak je plannen aan kan. Houd er bovendien rekening mee dat het geen aanrader is om zonnepanelen op een dak te plaatsen waar makkelijk brandbare dakisolatie in zit. 

2.       Kies de juiste panelen 

Er is aanbod in overvloed. Van extreem goedkoop tot behoorlijk prijzig. Natuurlijk bepaal je zelf hoeveel je wilt uitgeven, maar 
zorg dat de panelen in ieder geval een CE-keurmerk hebben. Dat houdt in dat het product aan maatstaven volgens de Europese wetgeving voldoet. Goedkoop is helaas vaak duurkoop. Ga je voor kwaliteit? Kies dan zonnepanelen met een TÜV-keurmerk. Alleen panelen die stevig getest zijn op prestaties, opbrengst, veiligheid en levensduur krijgen dit kwaliteitskeurmerk. Kies bij voorkeur voor glas-glas panelen (brandklasse A) en maak gebruik van bekabeling die voldoet aan brandklasse B2ca-S1a-Do-a1. Kies voor een inverter met I-V curve diagnose, dit is een soort gezondheidscheck van de zonnestroominstallatie.  

3.       Waar en hoe? 

Zoek een erkend installateur en zorg dat hij de panelen op minstens een halve meter van de dakrand plaatst. Regelmatig gaat het mis doordat de panelen slordig zijn geplaatst. Bij harde wind komt er het meeste druk te staan op de dakrand. In het ergste geval zorgt die druk ervoor dat je zonnepanelen gelift worden. Liefst dus een stukje van die gevaarlijke dakrand vandaan. Denk er trouwens ook aan dat ze periodiek gecheckt moeten worden, en je er dus nog bij moet kunnen. Leg ze daarom niet te dicht op elkaar. 
 
Om het brandgevaar tot een minimum te beperken, is het handig om je dak te voorzien van brandveilig isolatiemateriaal, zoals PIR type B, steenwol of glaswol. Bij nieuwbouw is dat uiteraard wat eenvoudiger dan bij bestaande bouw. Met dit isolatiemateriaal voorkom je dat het vuur zich snel kan verspreiden. Omvormers kun je het best in een koele en schone ruimte plaatsen, waar weinig tot geen brandbare spullen staan. Tegen een onbrandbare wand is het best. En ondanks al die maatregelen kan een optische rookmelder met doormelding naar de meldkamer nooit kwaad. 

4.       Denk aan de vlamboogdetectie 

Een vlamboogdetectie kan brand in een zonnestroominstallatie voorkomen. Het is als een stop in een stoppenkast. Dreigt er gevaar, dan schakelt hij het systeem uit. Zo kan de vlamboogdetectie een brand in een vroeg stadium in de kiem smoren. Bij sommige panelen zit dit systeem er standaard in, bij andere moet je het los kopen. Denk er bovendien aan om de vlamboogdetectie in te laten schakelen bij installaties die voor 2022 zijn geplaatst. Standaard stonden deze namelijk uit bij bepaalde leveranciers. Inschakelen kost weliswaar iets aan rendement, maar veiligheid gaat boven alles.

5.       Controles: nu en in de toekomst 

Als de zonnepanelen eenmaal op het dak liggen, ben je verplicht om een SCIOS Scope 12-keuring te laten uitvoeren door een SCIOS Scope 12 erkend bedrijf. 

De SCIOS Scope 12-inspecteur controleert dan de hele installatie op kwaliteit en defecten. Ook controleert hij of de installatie goed is gemonteerd en voldoet aan de landelijk verplichte kwaliteitsnormen. Zie SCIOS.nl voor een lijst van bedrijven die deze keuring kunnen uitvoeren. 

“Houd er trouwens rekening mee dat je de keuring elke drie jaar moet laten uitvoeren, tenzij je een andere termijn met ons hebt afgesproken. Stichting SCIOS houdt een termijn van vijf jaar aan. Die volgen wij onder voorwaarde dat er aantoonbaar moeilijk brandbare dakisolatie (PIR type B/steenwol) is toegepast in combinatie met ingeschakelde vlamboogdetectie op de omvormer(s).

Als je aantoonbaar kunt maken te voldoen aan bovenstaande voorwaarde om in aanmerking te komen voor een keuringstermijn van 5 jaar, dan ontvangen we hier graag een schriftelijk bericht van via zakelijk@bovemij.nl. De afwijkende termijn leggen we na akkoord schriftelijk vast. 

Neem contact op 

Ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen? Neem dan contact met ons op via zakelijk@bovemij.nl. Wij 
voorzien je van passend advies, zodat je de zonnepanelen veilig kunt (laten) plaatsen. Houd er rekening mee dat je je verzekering moet aanpassen. Dat komt doordat de waarde van je pand stijgt en het risico op brand toeneemt.

Aanbevolen artikelen

Bescherm je voertuigen tegen onderdelendiefstal met deze tips!
In deze 3 stappen je zonnepanelen volledig tegen brand verzekerd
Je lesauto mee op vakantie: mag dat?

 

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.