Waarom ENRA de Fietsverzekering aanpast per 1 april

Nog nooit werden er zo veel fietsen gestolen als in het afgelopen jaar. Er zat voor ENRA daarom niets anders op dan hun Fietsverzekering iets aan te passen. Raymond Lussenburg, commercieel manager ENRA, vertelt wat er per 1 april verandert. “Rijwielhandelaren reageren tot nu toe heel begripvol.”

Zeer zorgelijk, vindt Raymond Lussenburg het aantal fietsdiefstallen in 2022. Uit de Veiligheidsmonitor 2021 van CBS bleek al dat er 735.000 rijwielen werden gestolen, omgerekend zo’n 2000 per dag. Dat is veel meer dan de 550.000 die Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) schatte. In 2022 zijn deze cijfers alleen maar gestegen. “Ik loop al heel wat jaren mee in deze branche en zie dat er de laatste jaren echt iets is veranderd. Fietsen stelen is tegenwoordig een georganiseerde misdaad. Criminelen laden een busje vol en rijden naar Oost-Europa. Echt een handel, dus.”

Hogere premie en een tweede slot

De wijzigingen die ENRA per 1 april 2023 doorvoert, hebben alles te maken met het toegenomen aantal diefstallen. “We konden aan drie knoppen draaien: premie, voorwaarden en preventiemaatregelen. Wij hebben voor een zo ideaal mogelijke combinatie gekozen. Ik kan alleen niet ontkennen dat de premieverhoging fors is: 10 procent voor fietsen en 12 procent voor e-bikes”, vertelt Raymond. Naast de premie, is er nóg iets belangrijks aangepast: de voorwaarden. “Vanaf 1 april is bij alle e-bikes een tweede slot verplicht. Daarnaast gaan we track en trace meer promoten. Bij elektrische bakfietsen vanaf €3500 is en blijft het verplicht en krijg je vanaf nu 25 procent korting. Bij een ‘gewone’ e-bike krijg je ook deze korting als je hierin investeert.’

Tekort aan fietsen

Raymond denkt dat rijwielhandelaren niet verrast zijn door de wijzigingen. “De reacties zijn tot nu toe heel begripvol. Ze weten dat er veel gestolen wordt en vinden de premieverhoging daarom redelijk. Ook staan ze positief tegenover de aanpassingen van de voorwaarden. Het promoten van track en trace en de verkoop van sloten levert hun immers ook weer omzet op. En daarbij: het is voor dealers fijn als er minder wordt gestolen. Het afgelopen jaar was het tekort aan fietsen zo groot, dat consumenten maanden moesten wachten op een nieuwe fiets. Dat wil je gewoon niet.”

Aandacht voor de voordelen 

Voor rijwielhandelaren ligt er volgens Raymond een belangrijke taak: consumenten duidelijk informeren over de aanpassingen. “Dan begrijpen ze waarom de premie hoger is en ze een extra slot nodig hebben. Wij zorgen voor informatiemateriaal – onder andere posters en banners - zodat dealers precies weten wat ze moeten zeggen. Wijs consumenten ook op de voordelen van onze verzekering, want die zijn er genoeg. Zo kun je bij ons kiezen tussen een doorlopende verzekering en een verzekering die drie of vijf jaar loopt. Het voordeel van de drie- en vijfjarige verzekering is dat je vooraf de premie voor de gehele looptijd in één keer betaalt. Je krijgt dan korting en loopt niet risico om verrast te worden door een soms forse premieverhoging bij de jaarlijkse verlening van de verzekering. Iets wat de laatste jaren structureel gebeurt.”

Geen discussies

Een ander voordeel van de Fietsverzekering is de verlengde garantie. “Vorig jaar hebben het product verlengde garantie geïntroduceerd. Hiermee verleng je de fabrieksgarantie van 2 jaar met nog eens 3 jaar. Veel consumenten vinden dat prettig. Ook voor rijwielhandelaren heeft het voordelen. Ze hoeven niet in discussie te gaan met de klant over de garantie, dat scheelt veel gedoe. En dat is nog niet alles: wij betalen bij diefstal, total loss schade of verkoop van een fiets of e-bike het niet gebruikte gedeelte van de premie terug, zonder bijkomende kosten. Hier is ENRA uniek in. Onze drie- en vijfjarige verzekering is daarom de ideale combinatie van zekerheid en flexibiliteit. Voor rijwielhandelaren is het voordeel dat onze premies transparant en inzichtelijk zijn. De regio’s zijn volledig helder. Je weet daardoor waar je aan toe bent.”

Aanbevolen artikelen

Ziekteverzuim: Voorkomen én goed voorbereiden
Maak jouw autobedrijf klaar voor overname met voorraadfinanciering!
Zonnepanelen plaatsen? Hier moet je aan denken

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.