Voorkom verzuim met een stappenplan

Verzuim voorkomen, dat is natuurlijk het beste. Maar met alleen signalen opvangen ben je er nog niet. Een goed stappenplan, inclusief verzuimbeleid en -protocol, is de basis voor een beleid waarbij zo min mogelijk medewerkers thuis komen te zitten. We geven je een voorzet!   

1. Je RI&E is de basis

Wist je dat elk bedrijf met medewerkers volgens de Arbowet een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) moet hebben? Dat is een document waarin alle risico’s met betrekking tot de gezondheid en veiligheid op jouw werkvloer staan uitgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan rondslingerend gereedschap waarover iemand kan struikelen.

Valt jouw bedrijf onder de Cao MvT? Dan kun je gebruikmaken van de gratis Branche RI&E van OOMT: een makkelijk in te vullen formulier dat is toegespitst op de mobiliteitsbranche. Overige bedrijven kunnen voor meer informatie terecht op www.rie.nl.  

Overigens hoeven bedrijven met minder dan 25 medewerkers hun RI&E niet te laten toetsen door een arbodeskundige.

Uit de ingevulde RI&E volgt een plan van aanpak (PvA) om eventuele knelpunten in je bedrijf aan te pakken. Om rondslingerend gereedschap te voorkomen, kun je bijvoorbeeld een speciale gereedschapskar aanschaffen. En heb je in het verleden arbeidsongevallen gehad? Neem dat dan ook op in je RI&E.

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of bedrijven een RI&E en PvA hebben en of deze volledig zijn. Zijn deze onvolledig, omdat bijvoorbeeld niet alle risico’s of maatregelen hierin opgenomen zijn? Dan kan de Inspectie hierop handhaven. Ontbreken de RI&E of het PvA voor jouw bedrijf? Dan kan de Inspectie direct een boete opleggen.

2. Stel een preventiemedewerker aan

Elk bedrijf met personeel is verplicht om een preventiemedewerker te hebben. Heb je minder dan 25 werknemers? Dan mag je die rol ook aan jezelf toeschrijven. Hoe dan ook, de preventiemedewerker is de spin in het web voor veilig en gezond werken in een bedrijf. Zo zorgt hij of zij er onder meer voor dat de RI&E actueel is en het bijbehorende stappenplan wordt opgevolgd.

Voor een preventiemedewerker is het belangrijk om genoeg kennis te hebben van de risico’s binnen je organisatie en de beheersing ervan. Daarnaast moet hij of zij kaas hebben gegeten van de Arbowet en andere relevante regelgeving. Voor bedrijven die onder de Cao MvT vallen, geeft onze partner OOMT hier verschillende trainingen voor.

3. Werk aan je strategische personeelsplanning

Een strategische personeelsplanning helpt je om de juiste mensen op de juiste plek te hebben. Ontzettend belangrijk! Want als mensen energie krijgen van hun werk, is de kans op psychische klachten een stuk kleiner.

Overigens ga je met een strategische personeelsplanning verder dan ‘het juiste poppetje op de juiste plek’. De planning heeft een breder doel: je bedrijf gezond en wendbaar houden door in kaart te brengen wat je doelen zijn en hoe je strategie hierop aansluit. Heb je hulp nodig bij het maken van zo’n planning? De OOMT Adviseurs Werkgeverschap helpen je graag. En als je lid bent, is die hulp ook nog gratis.

4. Zorg voor duurzame inzetbaarheid

Als werkgever mag je jouw medewerkers niet dwingen om gezond te leven. Maar je kunt ze wel stimuleren! Dat doe je door duurzame inzetbaarheid een prominente rol te geven in je bedrijfsvoering.

Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. Maar in essentie draait het om het geluk, de vitaliteit en de ontwikkeling van medewerkers. Het doel hierbij is dat zij hun hele arbeidsleven lang een rol hebben die bij hen past, zowel bij een huidige als bij toekomstige werkgevers.

Medewerkers die goed inzetbaar zijn op lange termijn, kunnen goed omgaan met aanpassingen in hun takenpakket, veranderingen in hun carrière en ontwikkelingen in de organisatie. Niet voor niets is talentontwikkeling een belangrijk thema binnen duurzame inzetbaarheid. Hierbij speelt niet alleen welke competenties in de toekomst nodig zijn binnen bepaalde functies. Maar ook wat de medewerker zelf precies wil leren en bereiken in zijn carrière.

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Een ander belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid is gezondheid. Denk hierbij aan het peilen en helpen verbeteren van de mentale gezondheid van je medewerkers. Maar je kunt ook een stap verder gaan en een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) laten doen door een extern bedrijf. Een PMO brengt de gezondheidsrisico’s van je medewerker in kaart, onder andere via vragenlijsten en fysieke onderzoeken. Met een goed PMO kun je jouw medewerkers inzicht geven in waar ze staan op het gebied van fysieke en mentale gezondheid, tips geven over hoe het beter kan en hen stimuleren om aan hun eigen gezondheid te werken.

Gratis gezondheidscheck via de BOVAG Zorgpolis

Ken jij de BOVAG Zorgpolis al? Dit is dé collectieve zorgverzekering specifiek voor de mobiliteitsbranche. Deze zorgverzekering - ondergebracht bij Zilveren Kruis, OHRA en De Friesland - past dus perfect bij jou, je medewerkers en hun gezinsleden.

Het is steeds belangrijker om te kijken naar aanvullende verzekeringen om medewerkers gezond te houden. Sommige werknemers beschikken alleen over een basisverzekering zonder aanvullende dekking. Als zij aanvullende zorg zoals fysiotherapie nodig hebben, kloppen ze in enkele gevallen bij hun werkgever aan of hij daaraan wil meebetalen. De BOVAG Zorgpolis biedt extra BOVAG dekkingen, speciaal op maat voor medewerkers die actief zijn in de mobiliteitsbranche zoals bijvoorbeeld extra fysiotherapie en een health check. Voor jou als werkgever een hele geruststelling. Je werknemer krijgt in geval van fysieke klachten namelijk meteen een goede behandeling, waarvoor je niet extra hoeft bij te dragen.

5. Aandacht is de sleutel tot succes

Net als ieder ander mens voelen je medewerkers zich graag gezien. Zorg er dus voor dat je met iedereen goed contact houdt. Dat kan heel simpel met een wekelijks gesprek. Bespreek dan niet alleen werkgerelateerde zaken, maar ook onderwerpen die wellicht in iemands privéleven spelen. Luister en wees flexibel: pas bijvoorbeeld de werkzaamheden aan als iemand aangeeft dat het allemaal even niet lukt.  

Benieuwd hoe je een goed gesprek voert? Innovam biedt een cursus aan waarmee je de juiste gesprekstechnieken onder de knie krijgt. Maar met deze vragen kom je ook een eind:

  • Ervaar je een goede balans tussen werk en privé?

  • Welke onderdeel van je werk geeft je de meeste energie en motivatie?

  • Wat kan ik als leidinggevende doen om jou te helpen?

  • Word je genoeg uitgedaagd in jouw functie?

    Voorkom hoge kosten

    Of het nu om kort of lang verzuim gaat: een zieke medewerker kost geld. Hoe langer het ziekteverzuim duurt, hoe meer. Je moet namelijk zijn of haar loon doorbetalen én hebt een vervanger nodig. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Met de Ziekteverzuimverzekering voorkom je hoge kosten.

    Lees hier meer

     

    Aanbevolen artikelen

    Bovemij Group noteert positief halfjaarresultaat, schadelast en bedrijfsvoering blijven uitdagend
    Voorkom over- of onderverzekering: houd uw gegevens up-to-date!
    Het belang van regelmatige evaluatie en bijstelling van je garageverzekering

    Heb je een vraag?
    Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.