Veilig en effectief: blussen van Li-ion accumodules met AVD-blusmiddel

Recent hebben we bij het Brandweer Trainingscentrum Kleefse Waard in Arnhem een blustest uitgevoerd om te onderzoeken of Aqueous Vermiculite Dispersion (AVD) ook effectief is bij het blussen van Li-ion accumodules uit autoaccu's. De resultaten waren indrukwekkend: in minder dan 6 minuten was het vuur gedoofd. 

Waarom AVD?

AVD is al bekend als een uitstekend blusmiddel voor Li-ion fietsaccubranden. Maar de vraag of een AVD-bluswagen ook Li-ion accumodules (zoals die uit autoaccu's) ook effectief kan blussen, kwam steeds vaker naar voren. Deze vraag hebben we nu beantwoord! 

De blustest 

Tijdens de test hebben we een Li-ion accumodule met 30 LI VCM 218Wh platte cellen (6,54KWh totaal, 95% opgeladen) geblust. Om een realistisch incident scenario te simuleren, werd één van de cellen overladen. De veiligheid stond bij deze test voorop, wat benadrukt dat het omgaan met Li-ion accubranden geen werk is voor iedereen, maar een gedegen voorbereiding en kennis vereist. 

Resultaten 

De test toonde aan dat AVD niet alleen effectief, maar ook veilig is bij het blussen van Li-ion accumodules. Dit is cruciale informatie voor iedereen die te maken heeft met instabiele of afgekeurde accumodules die vervangen moeten worden. 

Conclusie 

De succesvolle blussing van de Li-ion accumodule bevestigt dat AVD een krachtig en veilig blusmiddel is voor de automotive industrie. Het biedt een betrouwbare oplossing voor het omgaan met potentieel gevaarlijke situaties, waardoor de veiligheid en efficiëntie in de branche verder worden verbeterd. 

Bekijk de video

Bekijk de video van de blustest en zie zelf hoe snel en veilig AVD werkt bij het blussen van Li-ion accumodules: Bovemij Blusvideo 
 

Aanbevolen artikelen

Het gevaar van Li-ion accu's en de wetgeving die je moet kennen
5 tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen
Zorg dat je SCIOS Scope 10-certificaat op orde is!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.