RDC brengt als eerste betrouwbare en realistische EV-data

Als eerste in Nederland verrijkt RDC haar voertuigdata met hoogwaardige EV-gegevens. Vanaf komend kwartaal krijgen RDC-gebruikers tevens data over zaken als de werkelijke actieradius en maximale laadsnelheid per model, direct van partner EV Database. 

Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is ruim 4% van het vaderlandse (personen)wagenpark inmiddels volledig elektrisch aangedreven. Dat aandeel groeit sterk, want van alle nieuw verkochte voertuigen rijdt inmiddels zelfs 1 op de 4 op stroom. De elektrische auto is here to stay.  

Werkelijke actieradius 

Voor RDC, leverancier van automotivedata, is de booming EV-markt reden om haar voertuiggegevensdatabase VTS-XML en Automotive Dashboard van een upgrade te voorzien. Vanaf het komende kwartaal voegt het betrouwbare en uitgebreide data over elektrische auto’s toe. Hard nodig, want aan zulke data is veel behoefte. RDC: “De gegevens die autofabrikanten verschaffen zijn vaak heel generiek. Hun WLTPwaarden geven slechts een indicatie van je werkelijk actieradius.” Bij RDC merken ze dat de gebruikers van de RDC-databases veel specifiekere gegevens wensen. “Als je een elektrische auto rijdt, wil je weten hoeveel actieradius je overhoudt in de winter. En wat je rijbereik is als je juist vaak in de stad rijdt.”  

EV database 

Die unieke dataset vond RDC bij EV Database, een onafhankelijk Nederlands initiatief. RDC: “EV Database is een voorloper in het aanbieden van zeer gedetailleerde informatie van elektrische auto’s. Hun data op het gebied van stekkertype, laadsnelheid,  batterijspecificaties en de reële actieradius in verschillende omstandigheden is ongeëvenaard.” Als de koppeling tussen de EV Database en de databases van RDC binnenkort een feit is, kunnen gebruikers op kentekenniveau de naadloos geïntegreerde EV-informatie opvragen. 

Boost 

Lucas van Rijen, Business Development Manager bij viaBovemij.nl/RDC, denkt dat de nieuwe informatie elektrisch rijden een extra boost kan geven. “Nog altijd is er sprake van range anxiety. Met het geven van een realistische actieradius, neem je veel onzekerheid weg. Daarnaast laten we zien hoe lang het laden echt duurt. Je krijgt zo een veel beter beeld welk model bij je voorkeuren past.”  

Beter verzekerd 

RDC verwacht dat de gedetailleerde EVinformatie tevens helpt om autoadvertenties vollediger en betrouwbaarder te maken. En hij ziet toepassingen voor autoverzekeringen. “Autoverzekeraars zijn nog op zoek naar hoe ze elektrische auto’s gepast kunnen verzekeren. Onze nauwkeurige informatie gaat ze daarbij helpen.” RDC is de eerste database-leverancier die de EV Database integreert in haar diensten.  

Next big thing: connected car data 

RDC, onderdeel van Bovemij, ziet veel kansen in connected car-data. Het onderzoekt momenteel de haalbaarheid van nieuwe proposities op dit gebied, bijvoorbeeld als volgende upgrade van haar databases. “Het is gaaf als je op kentekenniveau kunt zien wanneer een auto in je wagenpark bijvoorbeeld onderhoud nodig heeft, of hoe de rijstijl van de betreffende chauffeur is. Nette bestuurders zouden vervolgens korting kunnen krijgen op hun autoverzekering.”   

Dit is een bewerkte versie van een artikel dat eerder verscheen in de juni editie van Automotive Management. 

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.