Prinsjesdag: dit verandert er voor jou

De derde dinsdag van september is weer voorbij en ook de troonrede kwam er weer vloeiend uit. Prinsjesdag is dé dag in het jaar dat de regering haar plannen kenbaar maakt. Dat betekent dat er wat dingen zullen veranderen. Benieuwd wat er wijzigt en welke invloed dat heeft op de automotivebranche? We zetten het voor je op een rij.  

Allereerst verandert er ook op persoonlijk vlak iets voor je. Zo gaat de huurtoeslag en het kindgebonden budget omhoog, gaat de belasting omlaag voor mensen die rond het minimumloon verdienen en stijgen de belastingen voor mensen met meer vermogen. Zorgverzekeraars bepalen in deze tijd hun nieuwe tarieven en eventuele wijzigingen in de basisverzekering Het verplichte eigen risico is al wel bekend en blijft onveranderd: €385,- per jaar. Meer over de algemene besluiten van Prinsjesdag vind je op de website van de Rijksoverheid.

Over voertuigen en motorrijtuigbelasting (MRB) 

Er zijn een aantal flinke veranderingen aangekondigd als het gaat om mobiliteit. We sommen er een aantal op.   

Elektrische voertuigen
Vanaf 2026 zullen elektrische voertuigen per maand zestig procent duurder zijn in MRB-kosten, ten opzichte van benzinevoertuigen. Dit komt doordat het kabinet geen compensatie lijkt te bieden voor het extra gewicht dat een accupakket met zich meebrengt.  

Oldtimers
Het kabinet wil de vrijstelling voor voertuigen van veertig jaar en ouder gaan verminderen vanaf 2028. Ook wordt er gesproken over de afschaffing van het MRB G3-tarief.   

Campers 
Het kwarttarief voor campers in de MRB zal gelden tot 1 januari 2026. Daarna wordt de belasting naar alle waarschijnlijkheid verhoogd tot een halftarief.   

Benzine en belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) 

De prijs van benzine aan de pomp zal naar verwachting stijgen met 21 cent, vanaf 1 januari. Dit komt doordat een eerdere accijnskorting eindigt. Rondom de BPM worden de proceskostenvergoedingen niet meer uitgekeerd aan taxateurs, maar aan autobedrijven. Eveneens als een verhoging van onbelaste reiskostenvergoeding: van 21 cent naar 23 cent per kilometer.  

Energiebelasting en bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)  

Annulering extra verhoging 
De eerder aangekondigde verhoging van de energiebelasting voor ondernemers zal niét worden doorgevoerd. Deze extra verhoging is niet meegenomen in de Rijksbegroting. 

Verhoging belasting op gas
De verhoging van de energiebelasting op gas blijft wél. Dit zal vooral grootgebruikers raken in de portemonnee. Het MKB zal een toename van acht procent kunnen verwachten. 

Bedrijfsopvolgingsregeling
In 2025 zal het vrijstellingspercentage in de BOR worden verlaagd naar zeventig procent. Dat is nu 83 procent. Dat betekent dat er een groter deel naar de belasting gaat, mocht het bedrijf worden doorgegeven. 

Heb je behoefte aan meer informatie over de onderwerpen hierboven? BOVAG biedt antwoorden op mijn.BOVAG.nl.

Aanbevolen artikelen

Verzuimnavigator: ontdek de nieuwe opzet van het Stappenplan
Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.