"Mijn werkgever keek naar wat ik nog wél kon"

Meer dan 25 jaar werkt hij met passie als Chief Financial Officer voor Kareltrans Bedrijfswagens B.V. in Zwaag. Dan zorgt een hartaandoening ervoor dat Leo van Velsum zich niet meer fulltime kan inzetten. “Een paar maanden lag ik er zelfs helemáál uit. Gelukkig zorgde mijn werkgever dat ik toch weer verdienstelijk aan de slag kan. Al is het maar voor vijftig procent. Hij luisterde naar me en keek wat ik nog wél kon.”  

“Ik heb een aandoening waardoor mijn hartspier verdikt”, vertelt Van Velsum over zijn hartproblemen. “Hierdoor is de toevoer van mijn bloed minder en heb ik weinig energie. Elf jaar geleden kreeg ik er pas echt last van, maar gelukkig kon ik na een operatie weer aan de slag. Dat veranderde drie jaar geleden, toen ik een terugval kreeg. Toen moest ik me voor ruim drie maanden ziekmelden.”  

Van mens tot mens 

Die ziekmelding was een bittere pil voor Van Velsum. “Ik heb de mooiste baan ter wereld, maar ik kón echt niet meer. Elke dag lag ik om half zeven in mijn bed – békaf.” Dat was voor zijn werkgever de aanleiding om actie te ondernemen. En dat deed hij met verve, zegt Van Velsum. “Hij ging met me in gesprek. Niet van werkgever tot werknemer, maar van mens tot mens. Vanuit oprechte interesse vroeg hij me regelmatig hoe het ging en hoe ik naar de toekomst keek.”  

Van luisteren naar doen 

Die gesprekken leidden er uiteindelijk toe dat Van Velsum weer halve dagen aan de slag ging. En dat alle belangrijke vergaderingen werden gevoerd op momenten dat hij aan het werk was. “Ook werd er iemand aangenomen die het veldwerk van me overnam, zodat ik die druk niet meer had en in sommige gevallen vanuit huis kon werken. Dat was nooit gebeurd als mijn werkgever niet had gevraagd naar wat ik wilde.” 

Aanbevolen artikelen

Het gevaar van Li-ion accu's en de wetgeving die je moet kennen
5 tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen
Zorg dat je SCIOS Scope 10-certificaat op orde is!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.