Fietsaccu in brand: wat is het beste blusmiddel?

Een brandende accu van een elektrische fiets krijg je niet geblust met een reguliere CO2-, schuim- of poederblusser. Maar waarmee dan wel? Wij geven je een handig lijstje met goedgekeurde blusmiddelen voor lithium-ion-accu’s.

“Als het mis gaat met een accu van een elektrische fiets, dan gaat het ook goed mis”, vertelt Gerard van Riet Risicodeskundige bij Bovemij. “Bij één van onze relaties vloog een fietsaccu in brand, waarna een groot deel van de zaak is verwoest. Het tweewielerbedrijf zat onder een appartementencomplex, waardoor het incident ook grote gevolgen had voor de omwonenden.” Dat een lithium-ion-accu voor flinke schade kan zorgen, is volgens Gerard logisch: “In die kleine accu zit zoveel energie, dat bij een brand de vlammen razendsnel overslaan op spullen in de buurt. Gebruik je niet het juiste blusmiddel, dan escaleert de situatie snel."

Let op het keurmerk

Met een reguliere CO2-, schuim- of poederblusser krijg je een accubrand niet geblust. Gerard: “Omdat het om een chemische brand gaat, heb je een speciaal blusmiddel nodig. Sinds november 2021 is er een testnorm in het leven geroepen voor blusmiddelen van deze lithium-ion-fietsaccu’s: de Nederlandse Technische Afspraak 8133. Deze test is een aanvulling op het toelatingsproces voor het Nederlands Rijkstypekeur. Voldoet een blusmiddel aan de NTA 8133? Dan krijgt het een keurmerk. Handig, want zo weet je zeker dat je het juiste materiaal in huis hebt bij een accubrand.”

Vergeet volgelaatsmaskers niet

Naast een goedgekeurd blusmiddel voor fietsaccu’s, raadt Gerard aan om ook volgelaatsmaskers te kopen. “Bij een accubrand komen zeer giftige stoffen vrij, die je niet wil inademen. Maar ook vaste onderdelen van de accu kunnen wegschieten en je lichaam ernstig verwonden. Zet daarom meteen een volgelaatsmasker op ter bescherming van je hele gezicht.” En, is het voor alle collega’s duidelijk waar deze spullen liggen en wie wat doet bij een brand? “Het is goed om zo’n situatie te oefenen met collega’s. Dan weet iedereen wat ‘ie moet doen in geval van nood.”

Deze blusmiddelen zijn goedgekeurd

Heb je al blusmiddelen in huis? Check dan of het keurmerk op de blusser staat. Voldoen ze niet aan de NTA 8133, of is het tijd om nieuwe blussers te kopen? Dan komt dit lijstje met goedgekeurde blusmiddelen van pas*:

Fabrikant Type blusser
EUROFUE S.A.S. 9L AVD Lith Ext
Carrier Manufacturing LA9-c
FLN Fuerloschgerate Neuruppin Vertiebs WD 9 F-50
BERI BRANDBEVEILIGING BV ECOCOLD 9ltr
Saval B.V. B9P F3
Saval B.V. B9C F3

*Op 17 maart 2022 waren deze blusmiddelen goedgekeurd voor het blussen van kleine accu’s, zoals de accu’s van elektrische fietsen.

Weet jij hoe je een accubrand kunt voorkomen? Lees hier 7 tips om veilig om te gaan met fietsaccu’s. 

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.