ENRA en andere verzekeraars starten samen preventiecampagne

STAAT-E-LEKKER? Onder dat motto is op 4 maart een landelijke campagne tegen e-bike diefstal gestart. De ‘STAAT-E-LEKKER’-campagne roept e-bike bezitters op om hun elektrische fiets altijd en overal goed te beveiligen tegen diefstal: extra slot erop, ergens aan vast én doe meer. Want het aantal e-bike diefstallen stijgt schrikbarend snel. De campagne is een gezamenlijk initiatief van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), Centrum Fietsdiefstal en verzekeraars Achmea, ANWB Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé.  

E-bike diefstal stijgt explosief 

Elektrische fietsen blijven razend populair in Nederland. In 2023 was 57 procent van alle nieuw verkochte fietsen elektrisch, goed voor 80 procent van de omzet van alle fietsverkopen in ons land. Maar ook dieven nemen graag de fiets. In de aangiftecijfers van de Nationale Politie is een duidelijke verschuiving zichtbaar van het aantal winkeldiefstallen en woning- en auto inbraken naar fietsdiefstal. Afgelopen jaar is een recordaantal van circa 90.000 elektrische fietsen gestolen in Nederland, circa 45% meer dan in 2021. Dit blijkt uit een analyse van de aangiftecijfers van de Nationale Politie door S.A.F.E. 

“Nederland is een walhalla voor fietsdieven. Wij zijn wereldwijd koploper op het gebied van e-bikes”, vertelt Rogier Eenkhoorn, projectmanager bij S.A.F.E. “Om tijd te besparen, kijken dieven waar en hoe e-bikes staan geparkeerd. Elektrische fietsen die met een enkel slot vast staan, zijn een makkelijke prooi. Mede door de opkomst van de powerkey en slijptol op de accu.” Met deze tools hebben moderne dieven het ringslot op de trouwe tweewieler binnen een paar seconden los. Dat gebeurt zo snel dat het zelfs niet opvalt als diefstal. 

Even snel boodschappen doen 

Vooral in steden worden e-bikes gestolen. Populaire plekken zijn het winkelgebied (29 procent) en stationsgebied (21 procent). Juist doordat mensen hun e-bike hier vaak maar heel even achterlaten en hem dan minder goed vast zetten. Maar als je je e-bike thuis parkeert, loop je ook kans op diefstal (29 procent).  

Het advies van S.A.F.E. is daarom: “Zet je e-bike altijd en overal goed vast; ook als je je e-bike even achter laat om boodschappen te doen of als je eindelijk thuis bent na een lange werkdag”, zegt Rogier EenkHoorn. “Gebruik een vast ringslot én minimaal een tweede slot dat door je voorwiel gaat en aan een fietsenrek of lantaarnpaal bijvoorbeeld. Ook thuis in de schuur. Dit lijkt veel tijd te kosten, maar in de praktijk is het vastzetten met een tweede slot binnen een paar seconden geregeld. Dieven willen snel hun slag slaan. Als ze meer sloten zien die ze moeten open maken, lopen ze door.”  

STAAT-E-LEKKER 

Met de meerjaren ‘STAAT-E-LEKKER’-campagne willen de initiatiefnemers laten zien wat je zelf kunt doen om diefstal van je e-bike te voorkomen. Ook als er haast is om de trein te halen of je hem maar heel even achter laat om boodschappen te doen. De campagne geeft daarvoor verschillende tips: extra slot erop, ergens aan vast en doe meer. Wat je nog meer kunt doen is te vinden op de website https://www.staat-e-lekker.nl/.  

STAAT-E-LEKKER start op maandag 4 maart 2024, aan het begin van het nieuwe fietsseizoen. Met posters bij NS-fietsenstallingen, posts op social media, de website STAAT-E-LEKKER.nl en via de communicatiekanalen van de initiatiefnemers: Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), Centrum Fietsdiefstal en verzekeraars Achmea, ANWB Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé. Daarnaast wordt campagne breed gedragen en verspreid door ‘STAAT-E-LEKKER’-partners waaronder: Fietsersbond, NS, slotenmakers, fietshandelaren, gemeenten en politie. 

De campagne is onderdeel van een bredere aanpak van verzekeraars, fietsbranche, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen om gezamenlijk op te treden in de bestrijding van fietsendiefstal.  

Aanbevolen artikelen

Het gevaar van Li-ion accu's en de wetgeving die je moet kennen
5 tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen
Zorg dat je SCIOS Scope 10-certificaat op orde is!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.