Een simpel verzoek tot betaling kan ervoor zorgen dat je niet meer bij je computer en bestanden kan

Stel, je ontvangt een mail van een lokale sportvereniging met het verzoek de sponsorbijdrage te voldoen. In de bijlage van de mail zit een factuur. Vreemd, want je sponsort deze sportvereniging helemaal niet. Je klikt op de bijlage om te kijken wat er precies op de factuur staat. Wanneer je de bijlage hebt geopend, wordt je computer vergrendeld en kan je niet meer bij jouw bestanden.

Je ziet dan alleen een pop-up waarin staat dat je computer is geblokkeerd zijn en dat je pas weer toegang krijgt tot je computer en bestanden als je een bedrag betaalt in Bitcoins.

Dit kan grote gevolgen hebben. Je bedrijf kan op dit moment zelfs grotendeels stil komen te liggen. Je weet niet welke klanten langskomen, je kunt geen betalingen verrichten, je hebt geen toegang tot je administratie en klantgegevens. Daarnaast is het mogelijk dat anderen toegang hebben tot klantgegevens die in je computer staan. Met het ingaan van de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ben je verplicht om dit datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Betaling van het gevraagde bedrag is helaas geen garantie dat je weer toegang krijgt tot jouw computer en bestanden, of dat op korte termijn de gegevens niet opnieuw worden geblokkeerd. Cybercriminelen hebben op dit moment namelijk al toegang tot jouw computer. Met een back-up kan het mogelijk zijn om toegang tot eerder opgeslagen bestanden te krijgen, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarnaast weet je niet altijd hoe lang cybercriminelen al in je computer zitten, waardoor ze ook in je back-ups kunnen zitten.

Laat je niet verrassen: bescherm je bedrijf!

Bovenstaand voorbeeld is een vorm van ransomware: kwaadaardige software die je hele computersysteem of bepaalde bestanden op je computer versleutelt totdat je een bepaald geldbedrag hebt betaald. Dit is helaas maar een van de vele voorbeelden van Cybercrime en de gevolgen daarvan. Wij helpen je graag om zorgeloos digitaal te ondernemen. Ons Digitaal Veilig Pakket biedt hiervoor een goede oplossing: met onze cyber security scans kun je de risico’s herkennen en voorkomen, de cyber incident manager biedt 24/7 ondersteuning en onze cyberverzekering biedt een financieel vangnet voor schade.

Meer weten over cybercrime?

Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Bekijk al het nieuws

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.