Alternative

Rijinstructeurs mogen vanaf 11 mei weer aan de slag

Het kabinet heeft gisteren (6 mei) laten weten dat de rijschoolbranche weer kan opstarten. Nadat afgelopen vrijdag al duidelijk werd dat de motor- en scooterlessen hervat konden worden, kunnen de rijscholen vanaf 11 mei ook de lessen in trucks en personenauto’s hervatten.

Voorwaarden

Aan de herstart van de rijlessen is een aantal voorwaarden verbonden. Ten eerste is het bewaren van afstand waar dat kan belangrijk. Ten tweede moet er gewerkt worden op afspraak, voor de rijschoolsector geen lastige voorwaarde. Bij het maken van de afspraak moeten de ondernemer of de medewerker en de klant samen vooraf bespreken of de les een risico oplevert. Vanwege deze zogeheten triage vooraf, waarbij je checkt of er sprake is van gezondheidsklachten, wordt het dragen van een mondkapje niet verplicht gesteld. Wel staat het iedereen vrij gebruik te maken van (niet-medische) mondkapjes.

Test bij gezondheidsklachten

Bij de herstart van rijscholen (en andere contactberoepen) hoort ook een uitbreiding van de testcapaciteit. Instructeurs met gezondheidsklachten kunnen zich vanaf 11 mei laten testen.

Protocol 'veilig werken in de rijschoolbranche'

Brancheorganisaties BOVAG, FAM, LBKR en VRB hebben zich op dit moment voorbereid middels een gedegen veiligheidsprotocol dat een veilige en verantwoorde herstart mogelijk maakt. 

Minister Van Nieuwenhuizen juicht het initiatief van de sector toe: "Deze moeilijke tijden vragen veel geduld en flexibiliteit van alle ondernemers in de rijschoolbranche. Vanaf maandag kunnen de rijlessen gelukkig weer opstarten en zetten we een eerste stap in de goede richting. Met dit protocol neemt de rijschoolbranche verantwoordelijkheid voor de veiligheid van leerlingen en instructeurs. Dat waardeer ik zeer."

In het protocol ‘veilig werken in de rijschoolbranche’ staan de volgende veiligheidsmaatregelen voor de rijschoolsector opgesomd:

  • Check vooraf. De rijschoolhouder is verantwoordelijk dat voorafgaand aan de dienstverlening wordt vastgesteld dat zowel instructeurs, leerlingen als huisgenoten van voorgenoemde groepen geen klachten hebben die passen bij COVID-19. Voorafgaand aan de werkdag dienen aan de instructeurs de volgende twee controlevragen te worden gesteld:

    1. Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad?
    2. Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten?
  • De instructeur dient voorafgaand aan elke les dezelfde vragen te stellen aan de leerling. Worden hier beide vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten.
  • Tijdens de les is de airco en luchtventilatie zoveel mogelijk uit houden en blijven ramen zoveel mogelijk gesloten om luchtcirculatie tegen te gaan.
  • Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht (voor dit desinfecteren en luchten maken we een checklist, afgeleid van het protocol).
  • Aanvullend kunnen leerling en instructeur zelfstandig besluiten om een eenvoudig soort mondkapje te dragen en handschoenen. Leerlingen moeten zelf zorgdragen voor deze beschermingsmaterialen als ze die willen dragen.

Download en lees het protocol. Gebruik het, zodat jij, jouw instructeurs en jouw leerlingen verzekerd zijn van een veilige herstart van hun rijopleiding.

Wijzig je dekking in mijnOndernemersportaal

Heb je eerder de dekking van de lesvoertuig(en) aangepast omdat je geen rijles mocht geven? En ga jij je rijlessen weer hervatten nu dat weer is toegestaan? Zorg er dan voor dat je de dekking weer herstelt. Dit kunt je heel eenvoudig zelf regelen op mijnOndernemersportaal! Ga hiervoor naar jouw overzicht van losse voertuigen (onder het kopje Verzekeringen), selecteer het voertuig en kies voor 'dekking wijzigen'.

Terug naar Samen vooruit!

Of stel je vraag via....
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.

Roy
Accountmedewerker