Alternative

4 miljard euro extra lastenverlichting voor ondernemers

Het kabinet neemt zes aanvullende belastingmaatregelen om ondernemers te steunen die door corona zijn getroffen. Het totale pakket aan lastenverlichtingen bedraagt 4 miljard euro. Dat heeft staatssecretaris Vijlbrief vrijdagmiddag (24 april) bekendgemaakt.

De zes maatregelen op een rij:

  1. Een verlaging van het gebruikelijk loon bij omzetdaling. Dit houdt in dat ondernemers tijdelijk van een lager salaris voor zichzelf mogen uitgaan. Dat zorgt voor een lagere loonheffing. Het kabinet verwacht dat dit gemiddeld 6200 euro voordeel oplevert.

  2. Een versoepeling van het urencriterium. Voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek is dat een ondernemers 1225 uur per jaar voor zijn eigen bedrijf werkt. Door de coronoacrisis dreigen veel zelfstandigen dat niet te halen. Daarom gaat het urencirterium omlaag.

  3. Een verhoging van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Werkgevers krijgen meer ruimte om onbelaste vergoedingen aan hun medewerkers te geven, zoals een bos bloemen of cadeau.

  4. De mogelijkheid tot het vormen van een fiscale coronareserve. Verliezen die bedrijven dit jaar verwachten mogen verrekend worden met de vennootschapsbelasting over 2019. Vijlbrief verwacht dat 125.000 bedrijven zo minder belasting hoeven te betalen.

  5. Uitstel van de inwerkingtreding van het wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen vennootschap. De wet excessief lenen bij een eigen vennootschap wordt uitgesteld tot 1 januari 2023. Zo krijgen ondernemers meer tijd om hun schulden af te lossen.

  6. Het mogelijk maken van tijdelijk uitstel van hypotheekbetalingen zonder verlies van het recht op hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning (hypotheekbetaalpauze). Nederlanders kunnen tijdelijk een hypotheekbetaalpauze bij hun hypotheekverstrekker aanvragen, zonder dat ze het recht op hypotheekrenteaftrek verliezen.

De maatregelen moeten nog verder worden uitgewerkt en gaan volgens staatssecretaris Vijlbrief zo spoedig mogelijk in. Lees hier de Kamerbrief van Vijlbrief over de extra maatregelen.

(Bron: www.bovag.nl)

Terug naar Samen vooruit!

Of stel je vraag via....
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.
Neem contact op

Roy
Accountmedewerker