Maak medewerkers bewust van de gevaren van online werken

Of het nu thuis is of op werk: veilig online werken is een must. Hoewel de bezorgdheid om digitale veiligheid op de werkvloer groeit, gaat dit nog steeds maar om iets meer dan een kwart van de mensen. Terwijl thuis de beveiligingszorgen juist afnemen. Wat kun je als ondernemer doen om je medewerkers bewust te maken van het belang van digitale veiligheid?

Liefst één op de drie BOVAG-leden had in 2017 te maken met cybercrime. Toch staat bewapening tegen cybercrime bij lang niet alle bedrijven hoog op de agenda. Oktober is de Cyber Security Maand. Daarom staan we deze maand extra stil bij de gevaren van cybercriminaliteit en hoe je je ertegen kunt wapenen.

Van 21% van de Nederlanders in 2017 naar 27% in 2019. De zorgen over digitale veiligheid op de werkvloer nemen weliswaar toe, maar schokkend zijn de cijfers niet. Terwijl cybercriminaliteit voor een bedrijf behoorlijk ingrijpende gevolgen kan hebben. Met deze drie tips maak je je werknemers bewuster van de gevaren van en maatregelen tegen cybercriminaliteit.

Geef informatie

Het klinkt als een open deur, maar lang niet iedereen kent de risico’s van bijvoorbeeld een datalek. Tijd om je medewerkers wakker te schudden. Wil je dat niet zelf doen, wijs dan een collega aan die deze kennis binnen je organisatie verspreidt en het aanspreekpunt is voor vragen over digitale veiligheid. Stel daarvoor eerst vast wat jouw medewerkers absoluut wél moeten doen en vooral ook wat uit den boze is. Werken via een openbare wifiverbinding? Niet doen! Een wachtwoordmanager gebruiken? Ja!

Vraag een (ervarings)expert

Hoe groter de gevaren, hoe meer experts er zijn die je kunnen vertellen hoe je je ertegen wapent. Ook over cybercriminaliteit kunnen veel mensen in Nederland zinnige dingen zeggen. Of je nodigt een ervaringsdeskundige uit die zijn of haar verhaal doet. Iemand die ook dacht dat het allemaal wel mee viel met de digitale gevaren op de werkvloer, maar het deksel hard op de neus kreeg. Niet leuk voor diegene, wel heel leerzaam voor jou en je medewerkers.

Het is wél een spelletje

Spelenderwijs leert men. Een quiz, cyber-escaperoom of cyberskilltest, het kan allemaal. Wil je het niet te formeel maken, denk dan eens aan een spelvorm. Het kost wat voorbereidingstijd, maar dan heb je ook wat. Past het bij je publiek, dan levert het je gegarandeerd bewustzijn rond cybercriminaliteit op. Aan de slag dus!

Meer weten over cybercrime?

Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.