Hoe voorkom ik een inbraak?

Een inbraak kan ons allemaal overkomen. Toch kun je de kans op een inbraak flink verkleinen. Bijvoorbeeld door een goed alarmsysteem en intelligente camerabewaking. Maar het begint eigenlijk allemaal met goed hang- en sluitwerk en bijvoorbeeld een hekwerk met goed afsluitbare poort. Vervolgens zorgt het alarmsysteem voor de detectie van de inbrekers. Met de doormelding naar de meldkamer zorg je er bovendien voor dat er meteen actie ondernomen kan worden.

Alarmdetectie

Bij alarmsystemen wordt gebruik gemaakt van twee verschillende bewegingsmelders: de Passieve Infrarood detectoren (PIR detectoren) en de anti-masking detectoren (beveiligd tegen sabotage). Een PIR detector signaleert of er beweging is in het gebied binnen een bepaald bereik. Dit gebeurt door de meting van infrarood-energie die ontstaat door bijvoorbeeld lichaamswarmte. Als een PIR detector wordt afgeplakt of wordt belemmerd in het zicht, dan wordt er geen infrarood-energie gesignaleerd.

Een anti-masking detector ondervangt dit risico doordat deze sensor signaleert wanneer zijn zicht wordt beperkt. Wordt er bijvoorbeeld onbewust een kerstboom vlak voor de sensor geplaatst of bewust een papiertje voor de detector geplakt, dan zal de detector een foutmelding geven. Anti-masking werkt binnen een bepaalde afstand van de detector. Staat een object bijvoorbeeld een halve meter verderop, dan zal de detector dit niet opmerken. Vanzelfsprekend heeft de werking van anti-mask detectoren voordelen ten opzichte van de PIR-detectoren. Zo voorkomt een anti-mask detector dat een crimineel overdag het systeem kan saboteren en na sluitingstijd alle gelegenheid heeft om rustig zijn gang te gaan, zonder te worden opgemerkt.

Mistgenerator

Een mistgenerator is een apparaat dat je gebouw bij activering binnen slechts enkele seconden volledig in de mist zet. Wanneer er bijvoorbeeld in je pand wordt ingebroken, wordt de mistgenerator door het alarmsysteem geactiveerd. De dieven worden overvallen door de mist en maken rechtsomkeert. Er is dan weliswaar braakschade aan je pand, maar er worden geen goederen buit gemaakt.

De mistgenerator heeft ook een preventieve werking: bij inventarisatie door de criminelen vooraf, zien ze de dat er een mistgenerator geïnstalleerd is. Daarnaast wordt de aanwezigheid benadrukt door een opvallende sticker bij de toegangsdeur. Specialisten op het gebied van mistgeneratoren en partners in business van Bovemij zijn Bandit en Protect. Wanneer je contact met Bandit opneemt en aangeeft dat je bij Bovemij verzekerd bent, ontvang je een aanzienlijk voordeel op de installatie.

De mistgenerator is vooral effectief bij:

  • Tankstations tegen tabakdiefstal
  • Tweewielerbedrijven tegen kleding- en fietsdiefstal

Mocht er toch worden ingebroken...

Als er onverhoopt toch bij je bedrijf wordt ingebroken, dan is het goed als je verzekerd bent via de Brandverzekering Inventaris en een Brandverzekering Bedrijfsgebouw. Deze verzekeringen vangen de financiële schade van de diefstal voor je op.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.