Een vriendschapsreis vol verrassingen

De vertrekdatum staat al maanden met rood omcirkeld in hun agenda’s. Adriaan, Jaap, en Robin gaan samen op vakantie. Ze hebben namelijk wat te vieren: al tien jaar zijn ze beste vrienden. Dus maken ze een roadtrip door Europa met de nieuwe Suzuki Swift van Jaap. Maar de reis gaat minder soepel dan ze vooraf hoopten...

Klaar voor vertrek

De auto helt een klein beetje naar achteren als alle bagage ingeladen is. Het kan nét zo. Gelukkig heeft Jaap de banden vooraf nog voorzien van wat extra lucht. Dat mag ook wel, de mannen hebben een behoorlijke rit voor de boeg. Via Düsseldorf en Stuttgart naar Zwitserland. Om vervolgens door Italië richting Oost-Europa te rijden. In ieder geval naar Slovenië, misschien verder.

Eerste stop: het benzinestation. Nog even de tank tot aan de nok toe volgooien. Voor Adriaan en Robin hét moment om hun toch al imponerende voorraad versnaperingen verder aan te vullen. Met een volle tank, koude blikjes cola en wat saucijzenbroodjes gaan de mannen weer op pad. Een deel van de cola ligt al snel door de auto als Jaap een noodstop moet maken om te voorkomen dat hij op zijn voorganger botst. Hopelijk gaat dat nog uit de bekleding.

Even schrikken

Na twee uur stoppen ze voor een korte pauze. Robin kruipt achter het stuur en Jaap verhuist naar de achterbank. Licht zenuwachtig stuurt Robin de Suzuki de weg op, niet eerder reed hij in andermans auto. Door de zenuwen vergeet hij zijn stoel te verstellen, waardoor bij het eerste verkeerslicht zijn lange benen blijven haken achter het stuur. Het lukt hem niet de rem krachtig in de duwen, waardoor ze de achterbumper raken van de stilstaande auto voor hen.

De schade valt mee, maar de schrik zit er goed in. Nadat ze alle benodigde formulieren invullen en uitwisselen, hervatten de mannen hun roadtrip. Op naar Duitsland! Daar blijkt het weer helaas niet zo mooi als in Nederland. Hagelstenen zo groot als golfballen slaan in op de nieuwe wagen en laten hier en daar behoorlijke putten achter. Jaap hoopt maar dat hij daarvoor verzekerd is. Hij maant Robin wat extra gas te geven, om maar zo snel mogelijk uit deze bui te komen.

Wat angstige uurtjes later komt de grens met Zwitserland in zicht. Van een flinke afstand wel te verstaan, want ze sluiten achteraan aan in de rij. Maar die rij valt nog mee vergeleken met de file waar ze in terechtkomen als ze bij de Gotthardtunnel komen. Adriaan, die inmiddels achter het stuur zit, wijst de anderen op het alarmerende matrixbord in de verte: de tunnel is wegens een ongeluk afgesloten.

Een keuze met gevolgen

Even pauzeren op een parkeerplaats dan maar. Het waterige zonnetje op hun gezicht doet de drie mannen goed. En er is nog meer goed nieuws: er lijkt beweging te komen in de enorme stoet. Snel de auto in dus! Iets te enthousiast draait Adriaan de sleutel in de autodeur, waardoor deze blokkeert. Probeer de andere kant op te draaien, adviseert Jaap. Maar dat blijkt een verkeerd advies: de sleutel breekt af!

Hulp laten komen? Dat kan, maar dat gaat ongetwijfeld lang duren, om maar niet te spreken van de kosten. Nog andere opties? Tja, eigenlijk alleen een raampje inslaan. Dat levert weliswaar de reservesleutel op en een vervolg van de reis, maar ook een behoorlijk fris ritje. Hopen dan maar dat een volgende hagelbui achterwege blijft. Met een plastic zak schermen ze het ontstane gat af en vervolgen hun reis. Volgende stop: Milaan.

Werken tot het einde

Het loopt al tegen middernacht als de mannen de Italiaanse modestad bereiken. Dat open raam was achteraf nog best prettig. Het zorgde voor de nodige verkoeling in de Italiaanse hitte. Stapvoets van Zwitserland naar Milaan was bepaald geen pretje. Maar dan slaat pas echt het noodlot toe. Vlák voor de afslag houdt de motor ermee op. Wat de mannen ook proberen, er is geen beweging meer in te krijgen. Moegestreden nemen ze het besluit de roadtrip hier te beëindigen. De auto duwen ze naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats en ze weten een overnachtingsadresje te vinden voor de komende dagen.

Een échte roadtrip is het niet geworden, maar avonturen hebben ze zeker beleefd. In de Italiaanse zon vieren de mannen hun vriendschap, om na twee weken zongebruind – met het vliegtuig – terug naar Nederland te gaan. Bij vijfentwintig jaar vriendschap gaan ze het nog eens proberen.

Dek de risico’s af

Zo blijkt maar weer: goed verzekerd zijn is een must. Ben je net als Jaap benieuwd of je al je risico’s hebt afgedekt? Neem dan gerust even contact met ons ons. Ook als je niet op vakantie gaat, kan het goed zijn om die risico’s eens door te nemen.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.