10 tips om jouw bedrijf te beschermen tegen cybercrime

Hackers kunnen op de simpelste manieren in jouw netwerk komen. En zijn ze binnen? Dan kan dat flinke problemen geven. Sommige criminelen leggen bijvoorbeeld je netwerk plat tot je geld betaalt. Of ze stelen je klantgegevens. Gelukkig kun jij je beschermen tegen dit soort criminaliteit. Bijvoorbeeld met de onderstaande stappen.

1. Weet wat je wil beschermen

Op welk apparaat staat de gevoeligste informatie? En hoe waarschijnlijk is het dat een hacker daar toegang tot krijgt? Als je dit weet, weet je welke apparaten extra bescherming nodig hebben.

2. Inventariseer je apparatuur en software

Maak een lijst van al je relevante apparaten en software. Zo zie je in één oogopslag waar lekken in jouw netwerk kunnen zitten. Je kunt voor je inventarisatie het stappenplan risicoanalyse gebruiken.

3. Maak back-ups

Waarschijnlijk ben jij heel afhankelijk van de data op je IT-systemen. Maak daarom back-ups en zet die op een externe harde schijf – al dan niet via een speciaal programma. Zo staat jouw bedrijf niet volledig stil als iemand je systemen platlegt.

4. Maak een bellijst

Zet alvast op een rij wie jou kan helpen als je gehackt bent. Dan kun je snel schakelen wanneer het nodig is. Maak ook een lijst van personeelsleden en klanten. Zo kun je hen meteen waarschuwen als hackers ook bij hun gegevens zijn gekomen.

5. Maak jouw collega’s bewust

IT-beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Vertel jouw collega’s daarom hoe belangrijk goede IT-beveiliging is en hoe zij daaraan kunnen bijdragen. Schets hierbij situaties die makkelijk in jouw bedrijf kunnen voorkomen.

6. Maak sterke wachtwoorden

Het is zó makkelijk: één wachtwoord voor al jouw apparaten. Maar als een hacker ’m raadt, ben je de klos. Geef elk apparaat en account daarom een uniek wachtwoord. Die kun je opslaan in een wachtwoordmanager, zodat je ze niet hoeft te onthouden.

7. Gebruik tweefactor-authenticatie

Pas een inlogmethode toe met twee verschillende factoren, zoals een wachtwoord en een token. Als je het wachtwoord invult, moet je daarna nog een token invullen die je op een ander apparaat krijgt. Zo beveilig je je accounts en apparaten extra goed.

8. Houd je apparaten en software up-to-date

Makers van software brengen geregeld updates uit om beveiligingslekken de dichten. Maak hier goed gebruik van!

9. Beperk toegang

Hoe meer medewerkers toegang hebben tot je gevoelige data, hoe kwetsbaarder die informatie is. Ga daarom na wie deze gegevens écht nodig heeft en beperk de toegang waar mogelijk.

10. Bescherm jezelf tegen malware

Malware is kwaadaardige software die bijvoorbeeld computersystemen verstoort en informatie verzamelt. Meestal komen malware binnen via downloads, malafide mailtjes of schimmige websites. Wees er alert op en gebruik een antivirusprogramma!

Digitaal Veilig Pakket

Met ons Digitaal Veilig Pakket helpen we je graag met zorgeloos ondernemen. Met dit pakket ben je namelijk verzekerd als je slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit. Bovendien staat er altijd een Cyber Incident Manager voor je klaar als de nood aan de man komt. Vraag hier vrijblijvend informatie aan of neem contact op met je accountmanager.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.