Wij helpen u graag, zowel met elektronische beveiliging, als ook bouwkundige en organisatorische preventie.

Een waterschade heeft altijd veel schade; het water kruipt waar het niet gaan kan en laat een spoor van schade achter. De waterschade kan op verschillende manieren optreden; een lek dak, een gesprongen waterleiding, een raam wat openstaat tijdens een regenbui.
Niet altijd is er iets tegen te doen, maar vaak is de schade wel te voorkomen of in elk geval te beperken.

Waterleiding

Met name met vorst, wil het nog wel eens gebeuren dat een waterleiding kapot vriest. Zodra het dan begint te dooien, begint de waterlekkage.

  • Sluit in de vorstperiode de buitenkranen af en tap ze af, zodat er geen water in de leiding zit dat uit kan zetten door bevriezing.
  • Ook waterleidingen die in het pand op een onge├»soleerde buitenmuur zitten, hebben een grote kans op bevriezing.

Koffiezetapparaat, vaatwasser en wasmachine

  • Apparatuur die aangesloten is op het waterleidingnet, heeft een verhoogd risico op waterschade. De apparaten zitten veelal met een flexibele slang aangesloten op het leidingnet. Deze slangen verouderen en kunnen na verloop van tijd knappen. Het is dan ook verstandig om deze slangen eens in de 5 jaar te vervangen.
  • Belangrijker is om de apparaten te voorzien van een waterslot. Dit is een onderdeel dat op de waterkraan aangesloten wordt. Mocht de slang knappen die op het waterslot is aangesloten, dan zal er nooit meer dan een vooraf bepaalde hoeveelheid water uitstromen.

Daklekkage

Bij lekkage door het dak is veelal moeilijk te bepalen waar de lekkage ontstaat. De waterplek is vaak groot en het water komt op een andere plek door het plafond dan dat het door het dak komt.

  • Belangrijk bij, met name, platte daken is het periodieke onderhoud. Hierbij wordt door de installateur gekeken of de dakbedekking scheuren vertoond.
  • Ook worden de afvoeren van het hemelwater schoongemaakt en vrijgehouden van bladeren en takken. Hierdoor blijft het water niet op het dak staan. Dat is niet alleen beter om lekkage tegen te gaan, maar het vrijhouden van de afvoeren voorkomt ook dakinstorting doordat het water opeenhoopt. De kans hierop is vooral groot na hevige sneeuwval. Als de sneeuw begint te smelten, kan het water niet weglopen door de verstopte afvoeren.