Alternative

Corona en je vakantie: hoe zit het nu precies?

Reis niet naar het buitenland, is momenteel het dringende advies van de Nederlandse overheid. Heel begrijpelijk, maar wat betekent dat voor de komende vakantieperiode? Moet je je geboekte vakantie annuleren of juist niet? En welke rechten heb je als boeker? Wij geven je antwoord op de meestgestelde vragen.

Vakanties via een pakketreis

Ik heb een vakantie geboekt in juli, augustus of september. Kan deze reis doorgaan?

Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Reisorganisaties annuleren momenteel alle vakanties tot een bepaalde datum en houden zich daarbij strikt aan de adviezen van de overheid. Heeft jouw reisorganisatie je vakantie nog niet geannuleerd, dan kun je dat eventueel zelf doen. Houd er dan wel rekening mee dat in dat geval de standaard annuleringsvoorwaarden gelden, waaronder vaak annuleringskosten. In principe kan je vakantie namelijk nog altijd doorgaan. Wil je toch annuleren? Check dan even de algemene voorwaarden van je boeking, zodat je weet welke kosten daaraan verbonden zijn.

Moet ik sowieso annuleringskosten betalen?

Je hoeft alleen annuleringskosten te betalen als je zelf de reis annuleert. Je kunt er daarom ook voor kiezen af te wachten of de reisorganisatie de vakantie annuleert. Dan is zij namelijk verplicht om de reissom (of aanbetaling) aan jou terug te betalen en hoef je geen annuleringskosten te betalen. Veel reisorganisaties betalen de boekers terug in de vorm van een voucher, die zij later kunnen inwisselen voor een nieuwe vakantie. Deze vouchers moeten minimaal 1 jaar geldig zijn. Afhankelijk van de precieze voorwaarden betekent dit dat je als boeker binnen een jaar een nieuwe boeking moet doen – en dus niet dat je binnen een jaar op vakantie moet gaan. De nieuwe vertrekdatum mag dus ook ná de geldigheid van de voucher zijn, zolang de boeking maar binnen een jaar na uitgifte is gedaan.

Ik heb al een aanbetaling gedaan en word nu verzocht het restantbedrag te betalen. Moet ik dat doen?

Ja. Doe je dat namelijk niet, dan wordt je reis in de meeste gevallen namelijk automatisch geannuleerd. Je bent in dat geval de annuleringskosten verschuldigd. Betaal je het restant wél en wordt de reis op een later moment alsnog geannuleerd, dan krijg je een voucher voor de hele reissom (of je kunt je geld terugvragen). Toch kun je er ook voor kiezen om het restantbedrag niet te betalen. Als je er bijvoorbeeld vanuit gaat dat je vakantie niet doorgaat en geen voucher wil of geen gesteggel over het restantbedrag. In dat geval betaal je alleen de annuleringskosten.

Is het slim een voucher te accepteren of kan ik beter mijn geld terugvragen?

Strikt genomen heb je recht op je geld terug als de reisorganisatie zelf de reis annuleert. Maar het voordeel van zo’n voucher is dat deze in veel gevallen wordt gewaarborgd door de Stichting Garantiefonds Reisgelden, het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators of de TOP Garant Consumenten Reizen als een reisorganisatie failliet gaat. De meeste reisorganisaties zijn bij deze garantiefondsen aangesloten, maar niet allemaal. Check daarom goed de voorwaarden van je voucher én of je reisorganisatie is aangesloten bij een van deze garantiefondsen. Als dat laatste niet het geval is, ben je bij een faillissement van de reisorganisatie een van de vele schuldeisers. De kans dat je dan je geld nog terugkrijgt, is heel klein. Is jouw reisorganisatie aangesloten bij een garantiefonds, dan behoudt een voucher zijn waarde, ook bij een faillissement.

Kies je ervoor om in plaats van een voucher je geld terug te vragen? Houd er dan rekening mee dat je bij een tussentijds faillissement van de reisorganisatie vaak met lege handen staat. Je kunt dan namelijk niet terugvallen op een garantiefonds.

Ik heb al een voucher geaccepteerd, maar wil toch liever mijn geld terug. Kan dat?

Met een voucher kun je tot een jaar na uitgifte een nieuwe reis boeken. Wil je toch geen nieuwe reis boeken in dat jaar? Vanaf zes maanden nadat je de voucher hebt gekregen, kun je je geld terugvragen. Bij sommige reisaanbieders kan dat ook al eerder. Reisaanbieders die de voucher uitgeven, moeten twaalf maanden na uitgifte de waarde van ongebruikte vouchers automatisch terugstorten.

Vakanties met losse vluchten

Mijn vlucht is geannuleerd. Heb ik recht op mijn geld terug?

Ja. Veel vliegmaatschappijen bieden een voucher of kosteloos omboeken aan. Net als bij pakketreizen geldt dat je ook zelf je vlucht kunt annuleren, maar dan gelden de standaard annuleringsvoorwaarden. Daarbij horen vaak ook annuleringskosten.

In de huidige situatie kun je geen aanspraak maken op de compensatie die normaal gesproken geldt als een vlucht vertraagd of geannuleerd is. Ook heb je nu geen recht op schadevergoeding (zoals de kosten voor autohuur), omdat er door corona sprake is van overmacht.

Mijn reis en verzekering

Als ik mijn reis annuleer, krijg ik dan geld terug via mijn annuleringsverzekering?

Nee. Bij de meeste annuleringsverzekeringen – waaronder die van Bovemij – is een negatief reisadvies geen geldige reden om je geld terug te krijgen. Wij adviseren daarom contact op te nemen met het reisbureau, de touroperator of vervoersmaatschappij waar je je reis hebt geboekt. In de meeste gevallen bieden zij een oplossing als er een negatief reisadvies geldt voor jouw bestemming vanwege het coronavirus.

Kan ik mijn reis- of annuleringsverzekering opzeggen en de premie terugkrijgen als ik niet meer op reis ga?

Heb je een kortlopende reisverzekering afgesloten (dus alleen voor deze specifieke reis), dan kun je die opzeggen en krijg je je premie terug. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan kun je die niet stopzetten. Die geldt namelijk voor het hele jaar.
Een annuleringsverzekering, zowel kort- als doorlopend, kun je niet per direct opzeggen. Deze gaat namelijk meteen in nadat je hem hebt afgesloten.

Meer weten?

Staat jouw vraag er niet bij of heb je behoefte aan meer informatie? Onze juridische experts helpen je daar gratis bij! Neem contact met hen op via 024 366 65 45 of rechtshulp@bovemij.nl.

Terug naar Samen vooruit!

Of stel je vraag via....
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.

Roy
Accountmedewerker