Vreemde Valentijnmail, grote gevolgen

Jennifer. Ze was Johans eerste liefde. Toen hij op zijn achttiende z’n rijbewijs haalde, mochten ze van haar vader met zijn Opel Kadett samen naar Parijs. Onderweg hoorden ze iets zoemen. Johan had al snel door waar dat aan lag: de versleten lager van de dynamo. “Moet jij niet iets met techniek doen?” had Jennifer gevraagd.  En zo was het zaadje geplant om zijn eigen garage met werkplaats en showroom te openen.

Zoals vaak met jeugdliefdes hield de verkering geen stand. Na de middelbare school bleef hij in Zoetermeer werken aan zijn droom, zij ging studeren in Groningen. De afstand was simpelweg te groot. Toch zonde, dacht Johan wel eens. Maar zowaar: Jennifer vond hem een tijd geleden op Facebook en ze raakten aan de praat. Het was zo gezellig, dat ze een afspraakje planden op Valentijnsdag: een wandeling in de bossen bij de Utrechtse Heuvelrug.

Lege mail

Dan verschijnt er een bericht in zijn mailbox. Van Jennifer! ‘Zullen we nog een ritje maken?’, staat er in de onderwerpregel. Wauw, waar heeft ze het adres van mijn werkmail nu vandaan, denkt Johan. Zijn hart bonkt in zijn keel van spanning als hij het mailtje opent. Maar wat blijkt: op een link na is het bericht helemaal leeg. Ook de website waar de link naar leidt, laat niks zien.

Gekke pop-up

“Vreemd”, mompelt Johan. Hier moet hij haar toch maar eens naar vragen tijdens de wandeling. Hij gaat verder met het inplannen van proefritten voor de komende week. Een uurtje later is hij bijna klaar. Voor de laatste keer opent hij zijn mailbox om een bericht te verzenden. Maar het programma heeft duidelijk andere plannen. “Lekker vastlopen op de vrijdagavond”, bromt hij. Hij besluit om te wachten tot de mail het weer doet. Maar dan krijgt hij een pop-up: “Je bent gehackt. Je IT-systeem is versleuteld. Wil je weer toegang? Betaal dan 20.000 euro in bitcoins.” Zijn hele bedrijf ligt in één keer stil.

Speciaal pakket

Het voelt alsof de grond onder zijn voeten wegzakt. Na een moment van totale paniek, belt hij zijn collega Gerard op. Die schrikt ook flink van het nieuws. Zeker als blijkt dat hij ook niet meer kan inloggen. “Maar wacht even, Johan”, zegt hij. “We hebben toch zo’n pakket bij Bovemij?” Johan veert op. “Dat is waar ook! Volgens mij zijn we hiervoor verzekerd. Nu maar hopen dat zij ons ook echt kunnen helpen.”

Team van specialisten

“Bij het Digitaal Veilig Pakket hoort ook de hulp van een Cyber Incident Manager”, had Johans accountmanager destijds gezegd. “Die kun je op elk moment bellen, ook als iemand je IT-systeem is binnengedrongen.” Daar was geen woord aan gelogen. Binnen een paar uur was zijn Cyber Incident Manager al voor Johan aan de slag om het systeem aan de praat te krijgen. Gelukkig worden er automatisch back-ups van het systeem gemaakt, wat de klus niet te ingewikkeld maakt.

Klein verschil

De volgende ochtend werkt het IT-netwerk weer als vanouds, zónder dat het Johan een cent aan losgeld heeft gekost. En gelukkig is er geen data gelekt. “Het zat ’m in die mail van Jennifer”, zegt de Cyber Incident Manager tegen Johan. “Voor een hacker is online makkelijk te vinden dat jullie elkaar kennen, net als jullie mailadressen en dat dit jouw bedrijf is. Dan ben je een makkelijke prooi. Het adres dat de hacker gebruikte, lijkt heel erg op dat van Jennifer. Die van haar is jennifer1987@hotmail.com en de hacker mailde je met jeniffer1987@hotmail.com. Zie je het verschil?”. 

Even bellen

Het is de zondag na deze twee spannende dagen. Valentijnsdag! Johan ziet Jennifer al bij haar auto staan, op de parkeerplaats bij het bos. “Hoi! Dat is lang geleden!” roept ze. Door haar vrolijke gezicht verdwijnen Johans zenuwen als sneeuw voor de zon. “Voordat we gaan lopen, moet je me iets beloven”, zegt hij. “Dat je me belt als je iets naar mijn werkmail mailt.” Jennifer trekt verbaasd een wenkbrauw op. Hij lacht: “Ik leg het je nog wel uit.”


Digitaal Veilig Pakket

Met ons Digitaal Veilig Pakket helpen we je graag verder om zorgeloos digitaal te ondernemen. Met dit pakket ben je goed verzekerd als je te maken krijgt met onder andere hacks, ransomware en datalekken. Bovendien staat er dus altijd een Cyber Incident Manager voor je klaar als het verkeerd gaat. Meer weten? Vraag hier vrijblijvend informatie aan of neem contact op met je accountmanager.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.