Dit zijn dé antwoorden op jouw vragen over cybercrime

Steeds meer mkb'ers zijn zich bewust van cybercriminelen. Zoals de volgers van ons webinar ‘Cybercrime? Het kan jou ook overkomen’ afgelopen december bijvoorbeeld. Hier vatten we de belangrijkste vragen van ondernemers over cybercrime én de antwoorden van de experts samen.

1. Wat is phishing?

Dan sturen criminelen je berichten die heel betrouwbaar ogen. Dit kunnen mails zijn, maar bijvoorbeeld ook sms’jes. De criminelen doen zich vaak voor als een bekend bedrijf, zoals een bank of een leverancier van auto-onderdelen. In het bericht vragen ze je bijvoorbeeld om ergens in te loggen of om een betaling te doen. Zo komen ze achter je bankgegevens en kunnen ze veel geld stelen.

2. Hoe bescherm ik mijn bedrijf tegen phishing?

Er zijn diverse partijen die trainingen geven in het herkennen van phishing. Ook kun je jouw IT-leverancier macro’s in Excel en Word laten uitschakelen. Virussen zitten daar namelijk vaak in verstopt. Verder kun je met je medewerkers afspreken dat er altijd iemand meekijkt als ze een betaling doen. Je kunt ook software gebruiken die phishingberichten filteren. En je kunt gebruikmaken van de scan die je bij het Digitaal Veilig Pakket van Bovemij kunt krijgen!

3. Wat is een hack?

Als je bedrijf gehackt is, is het een crimineel gelukt om jouw IT-netwerk binnen te dringen. Dit kan op een hele simpele manier, bijvoorbeeld door het wachtwoord van een account te kraken. Als hackers eenmaal binnen zijn, kunnen ze het netwerk platleggen of gevoelige informatie stelen. Dit kan veel geld kosten, want ze geven het netwerk vaak pas tegen betaling vrij.

4. Hoe weet ik dat ik gehackt ben?

Je kunt gebruikmaken van programma’s die ongebruikelijk gedrag in jouw netwerk opsporen. Denk bijvoorbeeld aan inlogpogingen vanuit het buitenland. Wees ook alert op veranderingen. Staat er ineens een onbekend programma op je computer? Of word je naar een vreemde pagina omgeleid als je jouw homepage bezoekt? Dan kan het zijn dat je gehackt bent.

5. Wat kan een hack mij kosten?

Dat verschilt per situatie. Sommige ondernemers moeten duizenden euro’s betalen om hun netwerk weer op poten te krijgen. Anderen hoeven weer niet zo diep in de buidel te tasten. Het verschil zit hem in de omvang van de hack en in de kwaliteit van de back-ups. Want hoe beter je back-up is, hoe sneller je weer aan het werk kunt. Wist je trouwens dat de Autoriteit Persoonsgegevens je een boete kan geven als achteraf blijkt dat je jouw beveiliging niet op orde had?

6. Wat moet ik doen als ik gehackt ben?

Laat je IT-leverancier of je IT-afdeling uitzoeken welke netwerken en apparaten gehackt zijn en laat hen deze direct isoleren. En kunnen klanten en zakenpartners last hebben van de inbraak? Laat hen dan snel weten wat er is gebeurd. Dan kunnen zij eventueel actie ondernemen. Als de hacker bij gevoelige data zoals klantgegevens is gekomen, dien je dit gelijk te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. En als je bij ons het Digitaal Veilig Pakket hebt afgesloten, kun je contact opnemen met de Cyber Incident Manager. 

7. Hoe beveilig ik mijn computer tegen cybercriminaliteit?

Het is heel belangrijk dat je jouw software regelmatig update en goede firewalls en antivirusscanners installeert. Let er ook op dat je geen enkel wachtwoord vaker dan één keer gebruikt. Ook kun je een zogenaamde pentest uit laten voeren. Hierbij zoekt een expert naar zwakke plekken in jouw datasysteem. En last but not least: maak je werknemers bewust van de risico’s van cybercriminaliteit. Zo kunnen ook zij hun steentje bijdragen aan de digitale bescherming van je bedrijf.

8. Hoe maak ik mijn bedrijf minder aantrekkelijk voor criminelen?

Bedenk goed welke bedrijfsinformatie je op internet laat staan. Want hoe meer informatie een crimineel vindt, hoe makkelijker het is om digitaal in te breken of om een geloofwaardig phishingbericht te sturen. Het gaat hierbij niet alleen om informatie op je website, maar ook over gegevens die elders op het internet rondzwerven.

9. Hoe veilig ben ik als ik mijn netwerk en computers laat beheren door een IT-bedrijf?

Dat is niet per definitie veilig. Als puntje bij paaltje komt, ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je digitale beveiliging. Wil je dat het IT-bedrijf toch de gehele beveiliging op zich neemt? Maak hier dan specifieke afspraken over en check goed of de partij ISO-gecertificeerd is.

Digitaal Veilig Pakket

Met ons Digitaal Veilig Pakket helpen we je graag verder om zorgeloos digitaal te ondernemen. Met dit pakket ben je namelijk verzekerd als je slachtoffer bent geworden van onder andere onder andere hacks, ransomware en datalekken. Bovendien staat er altijd een Cyber Incident Manager voor je klaar als de nood aan de man komt. Vraag hier vrijblijvend informatie aan of neem contact op met je accountmanager.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.